Alex Matei
Image default
Telefoane | Tablete Tech

Apple si Google lucreaza la o aplicatie pentru a urmari raspandirea corecta COVID-19

Echipele de inginerie Apple și Google s-au reunit pentru a crea un instrument descentralizat de urmărire a contactelor care va ajuta persoanele să stabilească dacă au avut contact cu cineva infectat cu COVID-19.

Urmărirea contactelor este un instrument util care ajută autoritățile de sănătate publică să urmărească răspândirea bolii și să informeze potențialul expus, astfel încât acestea să poată fi testate. Face acest lucru prin identificarea și „urmărirea” persoanele care au intrat în contact cu o persoană infectata cu COVID-19.

Prima fază a proiectului este un API pe care agențiile de sănătate publică le pot integra în propriile aplicații. Următoarea etapă este un sistem de urmărire a contactelor la nivel de sistem care va funcționa pe dispozitivele iOS și Android. Acest lucru este la alegerea utilizatorului.

Aplicatia folosește conectivitatea dispozitivul dvs. pentru a transmite un ID anonim pe intervale scurte – utilizând Bluetooth. Serverele vă transmit ultimele 14 zile de ID-uri rotative către alte dispozitive, care caută o potrivire. O potrivire este determinată pe baza unui prag de timp petrecut și a distanței între două dispozitive. Adica dacă se găsește o potrivire cu un alt utilizator care a spus sistemului că s-a testat pozitiv, sunteți înștiințat și puteți lua măsuri pentru a fi testat și pentru a intra in carantina.

Urmărirea contactelor este un instrument binecunoscut și dezbătut, dar unul care a fost adoptat de autoritățile medicale și universitățile care lucrează la mai multe proiecte ca acesta. Un astfel de exemplu este eforturile MIT de a utiliza Bluetooth pentru a crea un instrument de urmărire a contactelor conștiente de confidențialitate, care a fost inspirat de sistemul Apple Find My Phone. Companiile spun că acele organizații au identificat obstacole tehnice pe care nu au putut să le depășească și au cerut ajutor.

Proiectul a fost început acum două săptămâni de către ingineri din ambele companii. Unul dintre motivele în care companiile s-au implicat este faptul că există o compatibilitate foarte scazuta intre IOS si Android. Cu urmărirea contactelor, de fiecare dată când fragmentați o aplicatie ca aceasta între mai multe sisteme de operare, vă limitați foarte mult eficacitatea. Aveți nevoie de o cantitate masivă de adopție într-un singur sistem pentru ca urmărirea contactelor să funcționeze corect.

În același timp, vă confruntați cu probleme tehnice, cum ar fi sursa de alimentare Bluetooth, preocupările de confidențialitate cu privire la colectarea centralizată de date și efortul absolut necesar pentru a determina suficient de mulți oameni să instaleze aplicațiile pentru ca aceste date sa fie eficiente.

Planul in doi pasi:

Pentru a rezolva aceste probleme, Google și Apple au făcut echipă pentru a crea un API compatibil intre IOS si Android pentru a permite unui numar mare de utilizatori sa o implementeze in telefoanele lor. Asta in cazul in care acestia sunt de acord si aleg sa faca acest lucru.

Primul pas: Un API de detectare a contactelor de proximitate privată, va fi lansată la jumătatea lunii mai de către Apple și Google pentru a fi utilizate în aplicații de pe iOS și Android. Într-un briefing astăzi, Apple și Google au spus că API-ul este unul simplu și ar trebui să fie relativ ușor pentru integrarea aplicațiilor existente sau planificate. API-ul ar permite aplicațiilor să le solicite utilizatorilor să renunțe la identificarea contactelor (întregul sistem este doar opt-in), permițând dispozitivului lor să transmită identificatorul anonim, rotativ, pe dispozitivele pe care persoana „le întâlnește”. Acest lucru ar permite efectuarea de urmăriri pentru a alerta pe cei care ar putea intra în contact cu COVID-19 să ia măsuri suplimentare.

Valoarea urmăririi contactelor ar trebui să se extindă dincolo de perioada inițială a pandemiei și până la momentul în care restricțiile de autoizolare și de carantină sunt diminuate.

A doua fază a proiectului este de a aduce și mai multă eficiență și adoptare instrumentului de urmărire, aducându-l la nivelul sistemului de operare. Nu ar fi nevoie să descărcați o aplicație, utilizatorii ar trebui doar să se înscrie în urmărirea de pe dispozitivul lor. Aplicațiile de sănătate publică vor fi în continuare acceptate, dar aceasta ar viza o răspândire mult mai mare de utilizatori.

Această fază, care este prevăzută pentru următoarele luni, ar oferi instrumentului de urmărire a contractului capacitatea de a lucra la un nivel mai profund, îmbunătățind durata de viață a bateriei, eficacitatea și confidențialitatea. Dacă este gestionat de sistem, atunci orice îmbunătățire în aceste domenii – inclusiv avansurile criptografice – ar beneficia de instrument direct.

Cum functioneaza?

 1. Două persoane se află aproape una de cealalta timp pentru o perioadă, să zicem 10 minute. Telefoanele lor schimbă identificatorii anonimi (care se schimbă la fiecare 15 minute).
 2. Mai târziu, una dintre aceste persoane este diagnosticată cu COVID-19 și o introduce în sistem printr-o aplicație a Autorității de Sănătate Publică care a integrat API-ul.
 3. Cu un acord suplimentar, utilizatorul diagnosticat permite identificarea contactelor sale din ultimele 14 zile în sistem.
 4. Persoana cu care a intrat în contact are pe telefon o aplicație de sănătate publică care descarcă cheile de difuzare ale testelor pozitive și primeste aceasta avertizare.
 5. Aplicația le oferă mai multe informații despre cum să procedeze mai departe.

Facebook Comments

Poate te intereseaza si:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lasă o recenzie

  Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeste mai mult

  Privacy & Cookies Policy
  error: Acest continut este protejat!