Ce știm? Ce nu știm? Când e contraindicat?
Hai să le luăm pe rând! E un articol mai lung, așa că aveți răbdare și citiți până la capăt!
CE ESTE vaccinul anti-COVID-19?
CUM DE a apărut așa de repede? Asta nu e cam dubios?
Care sunt principalele REACȚII ADVERSE ale vacccinului?
Reacții adverse severe au apărut extrem de rar până acum. Reacții neplăcute ușoare-moderate pot apărea însă destul de frecvent, mai ales după cea de-a doua doză de vaccin, și sunt urmare a raspunsului imun provocat de vaccin – pot apărea așadar durere la locul de injectare, oboseală, durere de cap, dureri musculare sau articulare sau febră. Dacă apar astfel de manifestări, ele sunt trecătoare și nu este cazul să ne alarmăm!
Care sunt CONTRAINDICAȚIILE vaccinului?
Vaccinul este contraindicat persoanelor care au avut o reacție alergică severă, de tip anafilactic, la o doză anterioară de vaccin anti-COVID, la oricare din componentele vaccinului sau alte tipuri de medicamente sau alimente. Alergiile ușoare anterioare nu reprezintă contraindicații, dar este importantă urmărirea atentă 30-40 minute după adminstrarea vaccinului pentru a ne asigura că nu apar probleme.
Persoanele cu BOLI AUTOIMUNE pot face vaccinul?
Ce se întâmplă cu PERSOANELE IMUNOCOMPROMISE?
Unele persoane care suferă de boli autoimune sau de unele tipuri de cancer urmează tratament cu medicamente care scad imunitatea – de exemplu corticoizi, citostatice, etc. În cazul lor vaccinarea nu este contraindicată, dar este posibil ca răspunsul imun indus de vaccin să fie mai puțin intens, adică este posibil ca pentru ele protecția oferită de vaccin să nu fie atât de completă!
Cum e cu BOLILE TIROIDIENE?
Vaccinul anti-COVID nu este, în general, contraindicat pentru nicio persoană cu afecțiune tiroidiană!
- Persoanele cu noduli tiroidieni, hipotiroidism, cele operate de tiroidă pot face vaccinul pentru că nu există niciun risc suplimentar.
- Pentru persoanele cu tiroidită autoimună și cele cu boală Basedow nu există nicio dovadă cum că vaccinul ar putea să determine o exacerbare a răspunsului imun, deci vaccinarea nu este contraindicată nici pentru ei. Nu avem încă date pe termen lung, dar probabil că riscul este extrem de mic.
- Persoanele cu oftalmopatie Graves pe tratament cu corticosteroizi sau cei cu cancer tiroidian pe tratament cu inhibitori de tirozin-kinază ar putea avea un grad de imunodepresie, deci vaccinul este posibil să nu fie la fel de eficient, dar nu este contraindicat.
CÂT DE EFICIENT este vaccinul?
CE NU ȘTIM ÎNCĂ despre vaccinul ăsta?
Nu știm cât timp durează protecția oferită. Este posibil să fie nevoie de rapeluri ulterioare. Este posibil ca dacă virusul va suferi mutații semnificative să fie nevoie ca și vaccinul să fie “re-împrospătat” periodic, cum se întâmplă cu vaccinul antigripal. Nu știm încă dacă este sigur la copii, așa ca deocamdată vaccinarea va include doar persoane peste 16 ani.