Alex Matei
Image default
Streaming PC | Laptop Review Tutoriale

Cum sa iti alegi un microfon de streamig sau podcast

Dupa ce am discutat in articolul anterior despre ce avem nevoie pentru un streaming de calitate, chiar si pentru incepatori, am zis ca este momentul sa luam fiecare componenta si sa aprofundam mai bine pentru a alege cu cap.

Daca am discutat despre PC, astazi hai sa discutam despre partea audio, adica microfoane, si cum le alegem.

Pentru a alege un microfon pentru necesitatile tale trebuie sa intelegi categoriile de microfoane si cum functioneaza acestea.

CE ESTE UN MICROFON?

Microfonul este un echipament ce traduce vibratiile aerului (sunetul) in semnale electrice pentru ca acestea sa poata fi redate sau inregistrate. Captarea sunetului se produce atunci cand un instrument muzical, vocea umana sau zgomotul de fond emite unde sonore catre diafragma microfonului iar acestea sunt transformate in impulsuri electrice, ce sunt ulterior amplificate pentru a putea fi redate in final cu ajutorul sistemelor de sonorizare precum boxe, difuzoare, casti audio etc.

TIPURI DE MICROFOANE EXPLICATE:

Tipurile de microfoane sunt urmatoarele:

 1. Microfoane Dinamice
 2. Microfoane Condenser
 3. Microfoane Ribbon

Dar astazi ne vom axa doar pe primele 2, deoarece doar acestea ne intereseaza asa ca hai sa le intelegem mai bine.

Ambele modele de microfoane ( Dinamic si Condenser ) se gasesc in 2 variante de conectivitate ” USB ” si ” XLR “. Daca alegeti varianta pe USB, acestea sunt cele mai usor de utilizat fara a mai avea nevoie de alte lucruri pentru a putea folosi microfonul. Este foarte simplu, il conectezi la calculator, setezi din configuratia audio la microfon ca doresti sa folosesti acest microfon pentru captarea sunetului si totul functioneaza perfect.

Microfoanele pe conectivitate XLR au nevoie de o Interfata Audio, si/sau amplificator pentru a putea fi conectate la PC.

Cum alegem un microfon?

Vom incepe discutia cu microfoanele Dinamice si modul lor de utilizare.

Daca doriti sa mergeti pe varianta simpla, microfoanele Dinamice sunt cele mai populare in Streaming, Podcast, Radio, deoarece anuleaza foarte mult zgomot de fundal, zgomot de tastatura si alte zgomote care sunt in jurul tau.

3 Microfoane Dinamice cu conexiune USB pe care eu am avut ocazia sa le testez :

 1. Samson Q2U – Il poti gasi aici
 2. Audio-Technica ATR2100 Cardioid – Il poti gasi aici
 3. Rode Podcaster – Il Poti gasi aici

3 Microfoane Dinamice cu conexiune XLR pe care vi le recomand:

 1. Rode PodMic – Il poti gasi aici
 2. Rode Procaster – Il Poti gasi aici
 3. Shure SM7B ( Cel mai dorit microfon ) – Il Poti gasi aici

Dupa ce am discutat de cele mai potrivite microfoane dinamice acum zic sa trecem la cealalta categorie, Microfoane Condenser.

Aici lucrurile incep sa devina mai complicate deaorece pentru acest timp de microfon avem nevoie de o camera izolata fonic, sau o camera in sunetul exterior nu ajunge chiar atat de usor, deaorece aceste microfoane sunt foarte sensibile la zgomot si capteaza foarte usor orice se petrece in jurul nostru.

Cum am oferit si la microfoanele dinamice variante, haideti sa alcatuim si aici o lista cu 3 microfoane Condeser cu conectivitate USB si 3 cu conectivitate XLR:

Microfoane Condenser USB:

 1. Blue Yeti ( Primul meu microfon de Streaming, dar si unul dintre cele mai folosite microfoane in streaming) – Il poti gasi aici
 2. Rode NT-USB ( folosit destul de des ) – Il poti gasi aici
 3. Blue Snowball iCE ( Cel mai ieftin dar ofera o calitate apropiata de fratele mai mare Blue Yeti ) – Il poti gasi aici

Microfoane Condenser XLR:

 1. Audio Technica AT2035 – Il poti gasi aici
 2. Rode Microphones RØDE NT1-A Vocal Pack – Il poti gasi aici
 3. RØDE NT1KIT Cardioid Condenser Microphone ( microfonul care il folosesc eu in prezent. Chiar daca este condenser anuleaza destul de bine zgomotul de fundal) – Il poti gasi aici

Trebuie sa tineti cont ca cel mai usor de folosit sunt microfoanele USB, deoarece le puteti conecta direct la un PC sau Laptop.

La cele pe XLR aveti nevoie de interfata audio gen Focusrite Scarlett 2i2.

Interfata audio – Focusrite Scarlett 2i2

Facebook Comments

Poate te intereseaza si:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lasă o recenzie

  Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeste mai mult

  Privacy & Cookies Policy
  error: Acest continut este protejat!