Alex Matei
Image default
PC | Laptop Social Media Telefoane | Tablete

Învaţă să foloseşti parole mai bune

In ziua de azi cam totul e pe internet. Informaţiile ţi le găseşti online, cumpărăturile le faci tot pe internet, tranzacţiile bancare sunt făcute tot cu ajutorul internetului şi lista poate continua. Dar ce faci ca să îţi păstrezi toate aceste conturi în siguranţă? Lumea devine din ce în ce mai digitală şi dacă vei continua să foloseşti aceleaşi parole pentru toate conturile rişti să devii o victimă sigură pentru hackeri. Şi pentru că 2.4 miliarde de parole au fost sparte în ultimul an trebuie să înveţi să foloseşti parole mai bune.

Şi subliniez parole pentru că vei fi nevoit să inventezi mai mult decât o singură parola unică. “Dar cum să ţin minte atâtea parole?” .. poate te întrebi. Poţi să foloseşti un manager de parole. Spre exemplu Dashlane şi LastPass îţi oferă servicii automatizate care nu numai că îţi va ţine minte parolele, dar le şi schimbă automat după o perioadă de timp. Recomandarea medicului este să schimbi parola la cel puţin câteva luni şi prin câteva recomand 3, 4.

O a doua măsură de siguranţă este verificarea adresei de email. Pentru asta există site-ul Have I Been Pwned, care va verifica dacă adresa ta de email a fost înscrisă într-o bază de date spartă. Dar nu trebuie să te sperii de orice notificare anunţată de acest site. În cazul în care ţi-ai schimbat parolele destul de des ar trebui să fi în siguranţă. Spre exemplu în luna mai 2016 LinkediIn a fost “hackuit” şi au fost sparte parolele pentru 164 milioane de utilizatori. Dacă ţi-ai schimbat parola de atunci at trebui să fi în siguranţă.

Despre această metodă am mai vorbit în trecut, se numeşte autentificarea în doi paşi şi sporeşte exponenţial securitatea contului. Recomand să activezi această metodă oriunde ai posibilitatea, în special pentru conturile bancare. Asta înseamnă că pe lângă parola pe care o foloseşti vei mai adăuga un cod generat în momentul în care ai băgat parola şi care este valabil o perioadă limitată de timp. E ceva mai mult de muncă, dar îţi asigură un grad sporit de siguranţă.

Siguranţa ta cibernetică nu se bazează doar pe parole mai bune. Trebuie să fi conştient de toate conturile pe care le faci online. Un singur cont uitat de lume şi cu o parolă slabă te poate expune riscului. Aşa că ai grijă să ştergi conturile pe care nu le mai foloseşti.

Aşa cum ziceam nu totul ţine de folosirea unor parole mai bune. La fel cum eşti conştient de traficul din jurul tău trebuie să fi conştient şi de traficul online. Sper că aceste informaţii îţi sunt de folos şi ţi-am deschis puţin ochii asupra pericolelor de pe internet.

Facebook Comments

Poate te intereseaza si:

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lasă o recenzie

    Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeste mai mult

    Privacy & Cookies Policy
    error: Acest continut este protejat!