Alex Matei
Image default
Social Media Auto

Mașini zburătoare, Hyperloops și celelalte predicții tech din 2020 care nu s-au adeverit

Prezicerea viitorului este greu, chiar și pentru persoanele cu cea mai mare putere de a-l influența.

În 2013, Jeff Bezos a spus că se aștepta ca Amazon.com Inc. să livreze pachete de către drone în patru până la cinci ani. Iată că suntem șapte ani mai târziu, dronele pe care Bezos le doreste sunt încă în faza de testare și abia au început să obțină aprobarea in anumite state din S.U.A.

Ghidul corporatist este o practică obișnuită în industria tehnologică, iar directorii tind să aleagă numerele rotunde drept termene pentru fanteziile lor tehnologice.

Așadar, pe măsură ce 2019 se apropie de sfarsit și ne apropiem de un nou deceniu, să aruncăm o privire înapoi asupra modului în care au decurs unele dintre previziunile industriei tehnologice pentru 2020.

  1. Chipurile computerelor vor ajunge sa consume aproape 0 energie electrica

Gordon Moore a fost faimos pentru perspectivele sale despre dezvoltarea de computere mai ieftine și mai avansate.

Intel Corp., compania pe care a co-fondat-o, a rămas în jocul de prognosticare ani după ce Moore s-a retras, cu rezultate mixte.

În 2012, Intel a prezis o formă de calcul omniprezent care ar consuma aproape zero energie până în 2020. Data este aproape aici, iar telefoanele daca duc o zi înainte de a avea nevoie de reîncărcare. Modelul i9, cel mai recent cip de computer de top Intel, necesită 165 wați de energie. Aceasta este de două ori mai mare decât un televizor de 65 inci.

2. Nouă din 10 persoane peste 6 ani vor deține un telefon mobil

În 2014, Ericsson Mobility a estimat că 90% dintre persoanele de peste 6 ani vor deține un telefon mobil până în 2020. Acesta este unul greu de măsurat, dar o vizită în țările în curs de dezvoltare sugerează că nu suntem nici macar aproape. Firma de cercetare Statista pune pătrunderea globală la 67%. O etapă atinsă în acest deceniu a fost numărul de abonamente pentru telefonie mobilă care a depășit populația lumii pentru prima dată, conform datelor compilate de Banca Mondială. Statistica este influențată de persoanele care folosesc mai multe dispozitive.

Preocuparea cu privire la efectele nocive potențiale ale jocurilor video și consumului social de media de către copii poate însemna că acest lucru nu se întâmplă niciodată.

Acum există o mișcare națională în SUA care încurajează părinții să aștepte până când copiii sunt în clasa a opta (vârsta de 13 ani) înainte de a-i lăsa să aibă un smartphone.

3. Jet.com se va destrama

Jet.com era o întruchipare a unicornului de pornire, înainte ca acesta să fie chiar un termen. Marc Lore a început retailerul online după ce și-a vândut compania anterioară pe Amazon. Jet l-ar contesta pe fostul angajator al Lore oferind prețuri mai ieftine la produsele cu un abonament care a scăzut substanțial Prime. Pentru a face acest lucru, Jet a început să ardă rapid prin cele peste 700 de milioane de dolari pe care i-a strâns de la capitaliștii de risc, iar criticii au spus că startup-ul nu are nicio cale de rentabilitate. Ca răspuns, Lore a declarat in presa în 2015 că Jet se va rupe chiar și până în 2020. Walmart Inc. a picat într-un an după acel interviu și a cumpărat Jet pentru 3,3 miliarde de dolari.

Potrivit site-ului de știri Vox, Walmart proiectează o pierdere de peste 1 miliard de dolari în acest an pentru divizia sa de comerț electronic din SUA, condusă acum de Lore.

4. Primul traseu hiperloop de 60 de mile va fii deschis

În 2013, Elon Musk și-a prezentat viziunea pentru un nou „al cincilea mod de transport” care să implice oamenii să treacă prin tuburi la viteze de 800 de mile pe oră. Câțiva antreprenori tech au urmărit apelul lui Musk și au mers să lucreze la astfel de sisteme inspirate de specificațiile miliardarului. În 2015, una dintre cele mai importante start-up-uri a prezis că un hiperloop care se întinde pe aproximativ 60 de mile va fi pregătit pentru transportul uman până în 2020. Rob Lloyd, atunci CEO al Hyperloop Technologies, a declarat pentru Popular Science: „Sunt foarte sigur că se va întâmpla.” Nu a făcut-o. Compania sa, numită acum Virgin Hyperloop One, are o pistă de testare de 1.600 de metri în California și speră să construiască într-o zi o pistă de 22 de mile în Arabia Saudită.

Musk a experimentat de atunci cu hiperloopuri proprii și chiar a trebuit să-și reducă ambițiile.

Musk’s Boring Co. construiește un așa-numit sistem Loop în Las Vegas, începând cu o pistă de aproape un kilometru care constă dintr-un tunel îngust și mașini Tesla care se deplasează până la 155 de mile pe oră.

5. Huawei va crea un „superphone”

Iată ce a spus Huawei Technologies Co. în 2015, prezicând un „superphone” până în 2020, potrivit ZDNet: „Inspirat de evoluția biologică, telefonul mobil pe care îl știm în prezent va prinde viață ca superphone”, a spus Shao Yang, o strategie de marketing președinte Huawei.

„Prin evoluție și adaptare, superphone-ul va fi mai inteligent, îmbunătățind și chiar transformând percepțiile noastre, permițându-le oamenilor să meargă mai departe ca niciodată.” Nu este clar în totalitate ce înseamnă asta, dar probabil nu s-a întâmplat încă.

Între timp, Huawei s-a aflat în mijlocul unui război comercial, iar compania chineză se concentrează în mare măsură pe telefoanele la prețuri mici pentru piața internă.

6. Toyota va face mașini pe deplin autonome

Companiile auto și tehnologice deopotrivă s-au convins în acest deceniu că în curând calculatoarele vor fi capabile să conducă mașinile mai fiabil decât oamenii. În 2015, Toyota Motor Corp. a făcut un pariu la nivelul întregii companii că va avea mașini autonome care să se conducă singure pe autostradă până în 2020.

Nu a durat mult timp ca ciclul hype să nu mai fie bine. În 2018, un pieton a murit după ce s-a ciocnit cu o mașină auto Uber.

În 2020, marca Lexus de la Toyota va introduce o mașină capabilă să conducă autonom pe autostradă, însă directorii au recunoscut că companiile auto „își revizuiesc în mod semnificativ calendarul pentru implementarea AI”.

7. Un Bitcoin va valora 1 milion de dolari

John McAfee, controversatul mogul și o voce influentă în comunitatea criptocurrency, a prezis că prețul Bitcoin va ajunge la 1 milion USD până la sfârșitul anului 2020. McAfee a postat estimarea în noiembrie 2017, cu aproximativ trei săptămâni înainte ca un accident să șteargă 83% de valoare în anul următor.

Bitcoin și-a revenit oarecum, dar prețul actual de aproximativ 7.200 de dolari este departe de numărul magic al McAfee. La fel ca și alți tauri Bitcoin, McAfee rămâne în picioare după predicția sa improbabilă. Dacă greșește, McAfee a spus că va mânca o parte intimă a corpului.

8. Uber va implementa mașini zburătoare

Când Uber Technologies Inc. s-a angajat să-și îndeplinească o promisiune a Jetsons, s-a acordat doar trei ani pentru a face acest lucru. Compania intenționează să organizeze demonstrații de zbor în 2020, dar este sigur să spunem că nu veți putea vedea un Uber care zboară în anul următor.

Compania continuă să exploreze conceptul cu ajutorul organismelor de reglementare. În acest an, Uber a adăugat o formă de vehicul care zboară, care nu este cu mult diferit de un elicopter. Vinerea trecută, Uber a spus că lucrează cu un startup, Joby Aviation, pentru a dezvolta „partajarea aeriană” și a stabilit un termen limită pentru 2023. Dara Khosrowshahi, directorul general al Uber, a replicat: „Apropierea …”

Facebook Comments

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Lasă o recenzie

    Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Citeste mai mult

    Privacy & Cookies Policy
    error: Acest continut este protejat!